top of page

Hoe verloopt het onderzoek

U meldt zich aan op het uur van uw afspraak in het PET/CT-centrum. Voor een goed verloop van het onderzoek is het essentieel dat u op tijd komt!

U bezorgt uw identiteitskaart en eventueel ingevuld aanvraagformulier aan het onthaal van het centrum. In de wachtzaal dient u een vragenlijst in te vullen. U brengt best een overzicht mee van de geneesmiddelen die u gebruikt. 

 

De verpleegkundige zal u ophalen in de wachtzaal bij de start van het onderzoek. Vanaf dit moment wordt familie verzocht in de wachtzaal te blijven of even naar het cafetaria te gaan (het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur). Jas, handtas, telefoon tablet, etc moet u achterlaten in een u toegewezen locker. Deze blijft afgesloten tijdens het volledig verloop van het onderzoek.

 

Het onderzoek start in de voorbereidingsruimte waar de verpleegkundige uw suikerspiegel controleert door een prikje in de vingertop, de vragenlijst met u overloopt en een infuus plaatst in de elleboogplooi. Stel eventuele vragen op dit moment! 

 

Nadien wordt u naar een individuele voorbereidingskamer gebracht. Hier krijgt u de licht radioactieve speurstof toegediend via het infuus. De kans op nevenwerkingen hiervan is uiterst laag. Hierna is het belangrijk dat u gedurende 1 uur rust. Het infuus geeft u intussen extra vocht. 

 

Na de wachttijd van 1 uur vragen wij u te plassen en begeleiden wij u naar de PET/CT-camera. De PET/CT-scan zelf duurt ongeveer 20 minuten. U wordt niet in een tunnel geplaatst. De meeste patiënten met claustrofobie verdragen het onderzoek goed. Vaak wordt tijdens het CT-gedeelte van de scan jodiumhoudende contrastvloeistof ingespoten langs het infuus. Dit kan een kortdurende eigenaardige gewaarwording geven (warmtegevoel, misselijk ...). Als u in het verleden overgevoelig bent gebleken aan dergelijke contrastvloeistof moet u uw verwijzende arts en de medewerkers van het PET/CT-centrum hiervan op voorhand verwittigen.

Na het onderzoek

Na een korte observatie mag u het ziekenhuis verlaten. U mag opnieuw eten en drinken. U drinkt bij voorkeur minstens  0,5 liter na het onderzoek.   

 

U mag zelf met de auto naar huis rijden. Indien u erg angstig bent of u komt voor een gezwel in mond, keel of hals, geven wij soms een kalmeermiddel. In dat geval mag u geen voertuig besturen.

bottom of page